PESÄPALLO

PESÄPALLO

PESÄPALLO

19.8. PöU-Kajaani 2-1 (5-1, 2-3, 1-0s)

Naisten Ykköspesiksen välierät käynnistyivät lauantaina Kumilassa, kun Pöytyää vastaan asettui runkosarjassa pohjoislohkon kolmanneksi sijoittunut Kajaanin Pallokerho. Avausottelusta tuli pudotuspeleille tyypillinen tasainen vääntö, joka ratkesi vasta kalkkiviivoilla. Pöytyä hallitsi avausjaksoa varmoin ottein, eikä jättänyt kainuulaisille mahdollisuuksia. Kajaani otti väkevän startin toiselle jaksolle ja pakotti Pöytyän punavalkoiset takaa-ajoon. Kotijoukkueen kiri ei aivan riittänyt ja ensimmäisen voiton kohtalo ratkesi supervuorossa. Jatkopalloilla Pöytyän puolustus pystyi pitämään vieraat nollilla ja tasoittavalla Maria Sveholm nousi joukkueen sankariksi sinetöimällä voiton Pöytyälle jaksoi 2-1 (5-1, 2-3, 1-0). Pöytyä nappasi 353 katsojan edessä Kumilasta ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan. Sarja jatkuu heti sunnuntaina Kajaanissa. Finaalipaikkaan vaaditan kaksi otteluvoittoa.

Viisi juoksua lyönyt ja Pöytyän parhaana palkittu Sveholm kertasi pelin tapahtumia hymy huulilla.

-          Piti sitä kotiyleisölle vähän jännitystä laittaa, eikä voittaa suoraan puhtaasti 2-0, mutta kuitenkin hyvä, että päättyi näin. Lyönti oli hyvin kepissä niin itsellä kuin kaikilla muillakin. Huomenna Kajaanissa pidetään ulkopelissä oma hyvä nollapeli ja lyödään tarvittavat pinnat, niin siinä se, Sveholm luonnehti sunnuntain menestysreseptiä.

Kajaani järjesti heti avausvuorossa rajun painostuksen jatkuvilla ajolähdöillä, mutta Pöytyän ulkokenttä oli järkähtämätön. Tasoittavalla kotijoukkue avasi juoksuhanat, kun Essi Ilmasen takakentän tykitys kimpoili sopivasti kolmoskopparin räpylästä ja Sanni Männistö pyyhälsi kotiin. Kajaani jatkoi myllytystään myös toisessa vuorossa, mutta nolla pysyi sitkeästi tulostaululla. Pöytyä siirtyi 2-0-johtoon, kun punavalkoisten kakkoskärki teki tulosta. Sveholmin sivallus kakkospuolelle kotiutti Emilia Helmisen. Pöytyä meni avausjakson osalta menojaan kolmannessa vuorossa, kun ensin ulkopeli pysäytti vieraiden tilanteet alkutekijöihinsä ja joukkue myllytti sisävuorollaan kolme täysosumaa. Juoksutehtailun aloitti Vilja Aholan lyönti, joka pomppi sopivasti ulkokentän hanskoista ja pallo karkasi kakkospuolen nurmikolle, sen turvin kotiin kirmasi Helminen. Pöytyän kärkietenijät vastasivat seuraavista onnistumisista, kun Sveholmin kolmospuolen läpilyönnillä kotipesään ehti Männistö. Elli Timosen välilyönnillä Pinja Rouhiainen toi lukemat 5–0:aan. Päätösvuorossa myös Kajaani pääsi juoksujen makuun yhdellä täysosumalla, kun kakkosrajanäppi siivitti etenijän kotipesään. Tämä ei enää Pöytyän johtoa horjuttanut.

Kotijoukkueen toisen jakson ensimmäinen sisävuoro ei onnistumisia tarjoillut, kun vaihtolyönnit karkasivat toistuvasti kopeiksi. Kajaani puolestaan hyökkäsi rajusti päälle omalla vuorollaan ja niittasi kaksi juoksua. 0-1-Juoksu näki päivänvalon, kun lyönti painui kakkoskopparin eteen. Jatkoa seurasi, kun kolmospuolen lyönnistä suoritettu polttoheitto meni ohi lukkarin räpylästä. Pöytyä tuskaili läpi jakson sisäpelinä kanssa, kun Kajaani onnistui sotkemaan etenkin kärkietenijöiden toimintaa. Kotijoukkue kavensi lukemat 1-2:een kakkoskärjen voimin, kun Helminen paineli kotipesään Sveholmin kolmospuolen osittaisella läpilyönnillä. Hyvässä vireessä ollut kotiuttajajokeri oli lähellä onnistua toistamiseen, mutta yritys päättyi niukkaan paloon. Pöytyän ulkopeli paransi otettaan avausvuoron jälkeen. Kolmannessa vuorossa vierasjoukkue siirtyi kuitenkin jälleen kahden juoksun johtoon, kun lyönti keskisaumaan tuotti juoksun. Päätösvuorossa Pöytyä yritti vimmatusti päästä rinnalle. Punavalkoiset rakensivat painostuksen ja onnistuivat kavennuksessa Sveholmin kiskaisulla kolmosjatkeelle, kotipesään sillä porhalsi Rouhiainen. Pöytyällä oli oma saumansa tasoitukseen, mutta se tyrehtyi kahteen nopeaan paloon. Tämä tarkoitti sitä, että avausvälierän voittajaa lähdettiin hakemaan supervuorosta.

Kajaani aloitti lyöntivuorolla ja kainuulaiset pystyivät vääntämään ajolähtötilanteen päälle, mutta kotiyleisön iloksi kotiutuslyönti meni kopiksi pöytyäläisräpylään. Tämän jälkeen punavalkoinen kotijoukkue piti vieraat kurissa kakkospalkittu Lydia Eskolan johdolla. Pöytyän sisävuoro käynnistyi hieman mollivoittoisesti, kun kaksi paloa iskettiin nopeasti tulostaulle. Vaikeassa tilanteessa joukkue osoitti vahvuuttaan ja rakensi ajolähdön päälle. Ratkaisijan viitta sovitettiin Sveholmin harteille, joka kiitti vastuusta ja tinttasi pallon kylmästi kakkoskopparin eteen kapteeni Männistön syöksähtäessä samalla voittojuoksun kotipesään.

Pelinjohtaja Aleksi Mäkelä oli tyytyväinen varsinkin pelin ensimmäiseen jaksoon, mutta tarkennuksen paikkoja sunnuntaille löytyy.

-          Ottelun alussa olimme tosi hyvällä ilmeellä liikkeellä ja hyvin läsnä pelissä, tauolla kiittelinkin joukkuetta siitä. Toisen jakson alussa vastustajan molemmat juoksut jäivät harmittamaan ja päästettiin vastustaja karkuun. Se on meille uusi tilanne, emme ole olleet tänä vuonna hirveästi perässä. Nyt pystyimme pelaamaan aika hyvää peliä ja saatiin pari juoksua, mutta ei ihan riittänyt. Superissa Marialta tyly ratkaisu, tuon takia lyöjäjokeri on lyöjäjokeri. Peliä on pakko tarkentaa, olimme kaarella tosi huonoja, sitä pitää parantaa ja saada selkeyttä huomiseksi, Mäkelä tuumaili.