PESÄPALLO

PESÄPALLO

PESÄPALLO

26.8. PöU-Oulu 1-0 (5-5, 3-2)

Naisten Ykköspesiksen ensimmäinen loppuottelu Pöytyän Urheilijoiden ja Oulun Lipon välillä tarjosi Kumilan Kymppi-Katto Areenan kauden ennätysyleisölle (646 katsojaa) jännitystä ja käänteitä loppuun saakka. Pöytyällä oli jo tukeva ote avausjakson voitosta tehokkaan päätösvuoron siivittämänä, mutta asetelmat keikahtivat salamana tasalukemiin yhdellä läpilyönnillä. Tasapelin jälkeen panokset jäivät toiselle jaksolle, jossa oululaiset olivat tovin kuskin paikalla, mutta Pöytyä punnersi kotiyleisön iloksi voittoon kalkkiviivoilla jaksoin 1-0 (5-5, 3-2). Pöytyä nappasi näin ensimmäisen kiinnityksen himoittuun Superpesisnousuun, johon vaaditaan kaksi otteluvoittoa.

Sarja jatkuu heti sunnuntaina kello 17.00 Oulussa ja tarvittaessa ratkaiseva kolmas kamppailu mitellään Kumilassa keskiviikkona 30.8. kello 17.00.

Pöytyän parhaana palkittu Essi Ilmanen antoi kiitosta kotiyleisölle ja suuntaa Ouluun luottavaisena.

-          Pelin alussa näkyi kentällä ehkä vähän jännitystä, ainakin joukkueen omassa sisäpelissä oli puristamista. Onneksi kotiyleisö loi hyvää fiilistä ja nostatti tunnelmaa, niin saatiin peli pyörimään. Huomiselle ei mitään isoja muutoksia, kunhan pidetään räpylä ehjänä ja pelataan oikeilta paikoilta, niin kyllä me hoidetaan homma huomenna, Ilmanen ennakoi.

Pöytyän pelinjohtaja Aleksi Mäkelä jakoi myös kiitosta yleisölle.

-          Alussa molempien sisäpeli oli tukkoista, onneksi ensimmäisen jakson viimeinen vuoro oli meiltä hyvä ja päästiin karkuun. Jos vastustaja tekee kahdella läpärillä viisi juoksua, niin tasapeli oli meille iso voitto. Olen tyytyväinen siitä, että pystyimme kuitenkin puolustamaan avausjaksolta tasapelin vastustajan läpilyönneistä huolimatta. Toisella jaksolla oli hieno loppu meiltä sisäpelissä. Ilmasen näppi, Kyläpekan eteneminen ja Sveholmin sauman puhkominen. Todella iso kiitos kotiyleisölle ja myös oululaisille, että finaaleihin saadaan niiden arvoinen tunnelma. Tästä lähdetään Ylivieskaan yöksi, josta jatketaan terävinä Ouluun, totesi Mäkelä.

Oulun Lipon pelinjohtaja Saku Alatalo suuntasi katseet jo seuraavaan peliin ja valotti mahdollisuuksien rajoissa loukkaantumistilannetta.

-          Oli mukava pelata, kun oli mahtava määrä yleisöä ja tunnelmaa. Ensimmäisellä jaksolla olimme ulkopelissä kolme vuoroa hyviä, sitten tapahtui ihan pieniä virheitä ja sen jälkeen kovat lyöjät löivät saumat rikki, onneksi Kesti löi sitten sen kunnarin. Toisella jaksolla rimpuilimme, tuli koppeja, mutta lyötiin lopussa parhaita lyöntejä ja noustiin johtoon.  Neljännen tasoittava jää harmittamaan, mutta huomenna käännämme tämän sarjan uudestaan. Similä toivottavasti pelaa huomenna, keksitään matkalla jotain konsteja. Pelaajalla itselläänkin on varmasti haluja pelata näitä finaaleja, mutta reservissä on myös jalkoja, jos Similä ei pysty pelaamaan, Alatalo ynnäili.

Finaalisarjan avaushetket olivat hermostunutta peliä molemmilta joukkueilta, ja täysosumat antoivat odottaa itseään muutamista paikoista huolimatta. Ensimmäisen jakson loppupuolella tapahtumia piisasi sitten alunkin edestä.  Pöytyä tinttasi kolmannessa vuorossa ottelun juoksuhanat auki, kun Ilmasen lyönti meni sopivasti keskelle kenttää ja Sanni Kyläpekka viiletti kotipesään. Lippo kuittasi johdon nimiinsä Linnea Hakkaraisen lyönnin livahdettua läpi takakentältä ja tuloksena oli kaksi juoksua. Päätösvuorossa Pöytyän sisäpelin moottorit jyrähtivät käyntiin, kun joukkue moukaroi pitkällä vuorollaan neljä juoksua. Tasoitus 2-2:een syntyi Pinja Rouhiaisen kolmospuolen kiskaisulla, joka vauhditti Kyläpekan kotipesän suojaan. Jatkoa seurasi Maria Sveholmin lämättyä pallon kakkospuolelle väliin ja Rouhiainen riensi kotiin. Punavalkoinen kotijoukkue pelasi kuin hurmiossa yleisön antaessa tukea suosikeilleen. Venla Ahola puhalsi liekkeihin uutta virtaa sivaltamalla pelivälineen kakkosjatkeelle ja Emilia Helminen kipitti kotipesään. Vuoron onnistumiset täydensi Ilmanen, jonka saumalyönti avitti kapteeni Sanni Männistön kotiin ja Pöytyä johti jo 5-2. Lippo ei tästä myllytyksestä taipunut, vaan vääntäytyi hankalassa kahden palon tilanteessa tasoihin Aino Kestin lyönnin kuritettua jälleen takakenttää kunnarin ja kahden juoksun arvoisesti. Kotijoukkueen puolustus pystyi kuitenkin estämään jaksovoiton karkaamisen oululaisille.

Toisen jakson alussa molempien joukkueiden ulkopelit olivat lukkareidensa Lydia Eskolan ja Aino Kestin johdolla valppaita ja juoksut tuntuivat olevan kiven alla. Toisessa vuorossa Pöytyä siirtyi 1-0-johtoon, kun Ilmanen jysäytti pallon kolmoskopparin eteen ja Männistö spurttasi kotiin. Lippo nousi kolmannessa vuorossa tasoihin välilyönnin turvin. Lipon kannalta vuorossa harmaita hiuksia aiheutti huippuetenijä Selina Similän loukkaantuminen. Viimeisen vuoroparin aluksi Lippo nykäisi itsensä yhden juoksun johtoon vastustamattomalla välilyönnillä. Pöytyä hyökkäsi tosissaan takaa-ajoon kärkietenijöillään ja se kantoi hedelmää. Palottomassa ajolähtötilanteessa Ilmasen tarkalla kakkosrajanäpillä kakkospalkittu Kyläpekka kiisi kotiin tasoituksen kuin tuulispää. Kumilan hornankattila yltyi huutomyrskyyn, kun Sveholmin kylmänviileällä saumalyönnillä Helminen porhalsi voittojuoksun kotiin.