PESÄPALLO

PESÄPALLO

PESÄPALLO

27.8. Oulu-PöU 1-2 (7-6, 1-10, 1-2s)

Pöytyän Urheilijoiden pesisnaisten suuri tavoite täyttyi sunnuntaina, kun joukkue kukisti Ykköspesiksen finaalisarjassa toistamiseen Oulun Lipon. Tämä tarkoittaa sitä, että Pöytyä nousee yhden välivuoden jälkeen takaisin lajin pääsarjaan Superpesikseen kaudeksi 2024. Pöytyän kausi oli kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut, sillä joukkue voitti kauden 28 ottelustaan 26, ja päätti sesongin peräti 22 pelin voittoputkeen.

Finaalisarjan toinen ottelu pelattiin sunnuntaina Oulussa. Pelin alussa Lippo oli vahvoilla, kun se karkasi heti reiluun johtoasemaan Pöytyän ulkokentän hermoilujen avustuksella. Pöytyäläiset nousivat ensimmäisen jakson lopulla vielä voittotaisteluun, mutta kiri ei kantanut jaksovoittoon saakka. Tauon jälkeen Pöytyä osoitti kuuluvansa Superpesikseen, kun se murskasi Lipon monipuolisella sisäpelillä, eikä jättänyt ulkopelissä oululaisille mahdollisuuksia. Supervuorossa Lippo pääsi vielä johtoon, mutta tasoittavalla Pöytyän punavalkoiset näyttivät vahvuuttaan, ja lopulta Essi Ilmasen kotiutus sinetöi pääsarjan paluun Pöytyälle jaksoin 1-2 (7-6, 1-10, 1-2).

Pöytyän pelinjohtaja Aleksi Mäkelä antoi arvoa joukkueen tasonnostolle päätösfinaalin sisällä.

-          Meiltä oli tosi heikko ja hermostunut alku varsinkin ulkopelissä, en tiedä oliko se jännitystä vai muuten huonoa valmistautumista. Saimme ensimmäisen jakson lopulla jo pelistä kiinni ja toinen jakso olikin jo aika rallattelua. Olimme sen heikon alun jälkeen selvästi parempia.

Joukkueen menestys perustui pelinjohtajan mukaan yhteispeliin.

- Löysimme jokaiselle pelaajalle oikean roolin joukkueessa ja pystyimme pelaamaan hyvin koko joukkueella. Saimme huippuyksilöitä tärkeimmille paikoille ja sitä kautta tuli joukkueena hyvä tulos, Mäkelä summasi kautta kokonaisuutena.

Kauden päätösottelun ensimmäisessä vuorossa Lippo repäisi itsensä heti reilulle karkumatkalle. Ensin Pöytyä meni tosin johtoon Lydia Eskolan kotiutettua Pinja Rouhiaisen. Oulaiset nakuttivat pitkällä sisävuorollaan taululle viisi juoksua, joista muutama syntyi Pöytyän harhaheittojen turvin. Punavalkoisten ulkopeli oli muutenkin starttihetkillä epävarmaa. Pöytyä kavensi toisessa vuorossa 5-2:een, kun Ilmasen kakkospuolen lyönti saatteli Sanni Kyläpekan kotiin. Lippo teki jälleen myös yhden lisäjuoksun. Kolmannessa vuorossa vierailijat nousivat jo kahden juoksun päähän Maria Sveholmin lyönnin siivitettyä Emilia Helmisen kotiin, Kyläpekka sai puolestaan kävellä vapaataivaljuoksun kotipesään. Lippo onnistui tekemään omalla vuorollaan taas yhden täysosuman. Päätösvuorossa Pöytyä viritteli kiriä hyvin toimineen ykköskärjen johdolla. Ensin Siiri Riitamaan kolmospuolen välilyönnillä Kyläpekka viiletti jälleen kotipesään. Kierrokset yltyivät, kun Elli Timosen kolmospuolen sivalluksella Ilmanen kiiruhti lukemiksi 7-6. Pöytyäläisillä oli vielä oma saumansa tasoitukseen, mutta se kuihtui ikävään takapaloon ja jaksovoitto livahti Ouluun.

Tauolta kentälle saapui Pöytyä, joka dominoi kenttätapahtumia lähes mielin määrin. Joukkueen ulkopeli oli toisella jaksolla timantinkovalla tasolla, omaa kieltään kertoo se, että Lippo sai rakennettua ensimmäisen kolmostilanteensa vasta viimeisessä vuorossa. Pöytyän sisäpelin ketsuppipullo räjähti auki heti ensimmäisellä lyönnillä, kun Kyläpekka halkaisi takakentän ja kiersi kunnarin tyhjään kenttään. Sen jälkeen punavalkoiset myllyttivät avausvuoroon vielä kolme täysosumaa laajalla rintamalla. Tämän jälkeen Pöytyän koneisto ei enää pysähtynyt. Ralli jatkui hurjana myös toisessa vuorossa, kun Pöytyä tulitti jälleen neljä juoksua, huippuhetkenä Ilmasen kunnari kolmoskopparin yllättäneellä lyönnillä. Pöytyän lyöntimylly hurjasteli lopulta kympin täyteen, kun Timosen kolmospuolen niitti kotiutti Viivi Seppälän. Tehopelaajia olivat kunnarin lyönyt ja kolme tavallista juoksua tuonut Kyläpekka, Kunnarin ja kolme juoksua lyönyt sekä yhden tuonut Ilmanen, kolme täysosumaa kiskaissut Timonen sekä kaksi kertaa kotiin pinkonut Riitamaa. Oululaiset tekivät vielä viime hetkillä yhden kaventavan juoksun ja edessä oli jännittävä Supervuoro.

Oulu aloitti jännitysnäytelmän sisävuorolla. Lippo pystyi rakentamaan kärjellään ajolähtötilanteen ja iski yhden juoksun, kun kolmospuolen lyönti poltteli hieman räpylässä. Pöytyän puolustus onnistui pysäyttämään kotijoukkueen loput hyökkäykset ja pöytyäläiset lähtivät jahtaamaan voittoa. Sisäpeli jatkoi siitä mihin toisella jaksolla jäi, kun kärkietenijät kykenivät pienistä ongelmista huolimatta rakentamaan tilanteita. Tasoitus 1-1:een, näki päivänvalon, kun Rouhiaisen lyönti polttolinjaan putosi ulkopelaajan räpylästä ja Riitamaa pyyhälsi kotipesään. Ratkaisun avaimet ojennettiin joukkueen parhaana palkitulle Ilmaselle, joka kiitti ja täräytti pallon kolmoskopparin eteen kapteeni Sanni Männistön kiiruhtaessa samalla kauden viimeisen juoksun kotiin.