Suvi Vainikkala palkittiin Varsinais-Suomen urheilugaalassa Pöytyän kunnan vuoden seuratyöntekijänä

”Suvilla on osaava ja tarttuva iloinen ote pöytyäläisten liikuttajana. Hän ohjaa hiihtokouluja, mutta myös muita aikuisliikuntaryhmiä. Suvi on ollut aina halukas kehittämään itseään, jotta voi jakaa liikunnan iloa kaikille.” Näin kuvailtiin Pöytyän Urheilijoiden hiihtojaoston Suvi Vainikkalaa Turun Logomossa 1.2 järjestetyssä Varsinais-Suomen urheilugaalassa. Vainikkala palkittiin gaalassa Pöytyän kunnan vuoden 2019 seuratyöntekijänä.

Pöytyän Urheilijoissa hän on itse nuoruudessa hiihtänyt kilpaa ja aktiivisen kilpauran jälkeen toiminut seura-aktiivina 17-vuotiaasta lähtien. Erityisen tärkeää Vainikkalalle on omien sanojensa mukaan saada kaikenikäiset innostumaan liikunnasta. Lasten ja nuorten hiihtokoulujen lisäksi hän ohjaakin Auranlaakson kansalaisopiston kautta jumppia työikäisille ja yli 65-vuotiaille. Jumppaohjaajankin ura alkoi jo nuorena, kun ensimmäiset jumppansa hän ohjasi jo 15-vuotiaana.

Vainikkalan mukaan hänelle ei ole tärkeää se, että kaikista tulisi huippu-urheilijoita, vaan hän toivoo saavansa lapset innostumaan niin, että urheiluharrastus jatkuu vielä aikuisenakin. Haasteena on hänen mukaansa pitää kilpailemisen lopettavat nuoret edelleen harrastuksen parissa. Vainikkalan mukaan hän on kuitenkin itse tästä hyvä esimerkki. Vaikka kilpahiihto loppui, jäi liikuntaan hyvä ”polte”.

Kehityskohteeksi Vainikkala mainitsee toiminnan laajentamisen kaikille ikäryhmille. Myös lasten vanhempien hän toivoisi osallistuvan enemmän toimintaan, sillä vapaaehtoisia tarvittaisiin paljon nykyistä enemmän. Vapaaehtoisuus on harrastustoiminnan jatkuvuuden edellytys, minkä vuoksi Vainikkala on nykytilanteesta huolestunut. Hän myöntää harrastuksen vievän jonkin verran aikaa, mutta kertoo saavansa siitä niin paljon, että menetetty vapaa-aika korvaantuu moninkertaisesti. Vapaaehtoistoiminta tarjoaa lisäksi hyvän mahdollisuuden koko perheen yhteiseen harrastukseen. Hiihtojaoston vapaaehtoisjoukko on tiivis, mutta uudet toiminnasta kiinnostuneet otetaan aina mielellään mukaan.

Liikunnan ei tarvitse olla välttämättä hiihtoa, vaan myös kaikenlainen muu yleisliikunta olisi Vainikkalan mukaan kaikenikäisille hyödyllistä. Vainikkala lukee vahvuudekseen juuri monipuolisuuden. Hän osaa huomioida erilaiset liikkujat ja soveltaa harjoituksia heidän tarpeidensa mukaan, mikä on osittain seurausta hänen työstään fysioterapeuttina.

 Haasteelliset olosuhteet ovat pakottaneet kehittämään erilaisia hiihtoa tukevia harjoitusmuotoja. Jo aikaisempina vuosina on kamppailtu olosuhteiden kanssa, mutta lumettomat kohdat on pystytty paikkaamaan tykkilumella. Tänä vuonna pakkasta ei kuitenkaan ole ollut riittävästi lumettamiseenkaan. Mikäli lumeton aika tulevina vuosina kasvaa, tulee korvaavien harjoitusmuotojen kehittämisestä entistä tärkeämpää. Ihmiset ovat tärkeää saada motivoitumaan näistä vaihtoehtoisista harjoittelumuodoista, jotta hiihtoinnostus ei lopahda lumenpuutteeseen, Vainikkala toteaa. Harjoittelumuotojen muutoksen lisäksi luultavasti matkustus lumen perässä tulee kasvamaan.