Talkooporukkaa varasto- ja ajanottorakennusta rakentamassa 1990


Haukkavuoren ulkoilualue


Aluksi hieman Haukkavuoren alueen historiaa, eli miten alue sai alkunsa.1980-luvun puolivälin jälkeen virisi keskustelu uuden hiihtolenkin saamiseksi Riihikoskelle, koska silloinen pururata Kisariihen takana oli lyhentynyt uusien tonttien myötä. Kunnalla oli tuolloin Kivimäentien takana maa-alue, joka liikuntalautakunnassa katsottiin sopivaksi uuden hiihtolenkin paikaksi. Koska tuolloin luisteluhiihto oli vielä kovin uutta, tehtiin nimenomaan väylä vain perinteisen latua varten n. 2,5 km matkalle. Näin alkoi Haukkavuoren ulkoilualue muodostua tuon hiihtolenkin ympärille.


Seuraavaksi Pöytyän Urheilijoiden Hiihtojaosto alkoi aktivoitua, sillä olihan nyt hiihtolenkki kunnollinen niin harrastajille kuin silloin vielä vähäiselle joukolle kilpahiihtäjiäkin. Luisteluhiihdon tullessa yhä suuremman joukon tietoisuuteen tehtiin vuonna 1990 talkoilla varasto- ja ajanottorakennus sekä puucee (joka muuten on edelleen käytössä). Samoihin aikoihin alkoi Hiihtojaostossa elää toivo lenkin leventämisestä molemmille hiihtotyyleille ja kilpailuille sopivaksi. Vuonna 1991 teimme esityksen valtuustoon määrärahan saamiseksi seuraavan vuoden budjettiin kunnostusta ja valaistusta varten. Määräraha myönnettiin ja siitä lähti loputon talkootyö Haukkavuoressa käyntiin.


1995 teimme seuraavan esityksen kunnanvaltuustolle ulkoilumajan saamiseksi alueelle. Määräraha myönnettiin tiukan keskustelun jälkeen ja kesällä 1996 alkoivat pohjatyöt uutta hienoa ulkoilumajaa varten. Koska rakennus tehtiin lähes kokonaan talkoilla, oli vapaa-ajan vieton ongelmat koko seuraavaksi vuodeksi ratkaistu isolta joukolta talkoolaisia. Samana vuonna syntyi kaikkien aikojen menestynein pöytyäläinen urheilija Johanna Matintalo. 1997 vuosi meni taloa rakentaessa ja tammikuun puolivälissä 1998 oli avajaisten aika. Talo on palvellut hienosti niin ulkoilumajana kuin myös erilaisten juhlien ja tapahtumien pitopaikkanakin.


1999 oli aika taas laajentua ja projekteja piti aloittaa jopa kaksi kappaletta. Hiihtolenkki piteni 5 km mittaiseksi ja yhteysvaellusreitti Kuhankuonolle laavuineen rakennettiin. Vuosituhannen vaihduttua kaivettiin lampi lumen tykitystä varten, sillä Matti Rauhansuun järjestämällä hienolla keräyksellä saatiin Hiihtojaostolle lumitykki.


2000-luvun alku menikin rakentamisen puolesta melko rauhallisesti, ainoastaan uusi isompi puuvaja rakennettiin. 2010- luvun alkupuolella päätettiin Frisbee-golf radan rakentamisesta aluksi 9-väyläisenä ja 2017 sitten 18-väyläisenä. Lajista on tullut todella suosittu ja viikkokisat pidetään keväästä syksyyn aina maanantaisin. 2017 rakennettiin uusi halli ja lisää tilaa suksihuoltoon. 2018 puolestaan tehtiin ns. "Murhamäkeen" 132-askelmaiset kuntoportaat, jotka ovat todella suositut kuntoilijoiden lenkkeilyn lisämausteena.


Tänä syksynä on aloitettu nykyaikaisen ja säännösten mukaisen käymälän rakentaminen parkkipaikan pohjoispäähän.
Talkoolaisten lisäksi Pöytyän kunta on ansainnut lämpimät kiitokset alueen toteuttamisen rahoittamisesta.


Sitten vielä pari sanaa Hiihtojaostosta. Pöytyän Urheilijoiden Hiihtojaosto on 1980-luvun lopulta asti ollut Varsinais-Suomen piirin johtavia hiihtoseuroja. 2019 olimme valtakunnallisessa luokittelussa sijalla 25, joka on kaikkien aikojen paras seuramme historiassa. Hiihtojaoston kantavina ajatuksina ovat hiihtämisen mahdollistaminen kaikille laajan hiihtovälinevuokraamon avulla sekä torstaisin kokoontuva hiihtokoulu eli Hopis. Hopiksesta on myös Johanna Matintalo aloittanut 6-vuotiaana hiihtouransa, joka on kantanut aina kansainväliselle huipputasolle. Johannan esimerkki kannustaa nuoria ja lapsia aktiiviseen liikkumiseen ja hän toimii myös kilpahiihtoryhmän eli Ski-Teamin kummina.


Tekstin Haukkavuoren historiasta on kirjoittanut hiihtojaoston puheenjohtaja Veikko Salmi